Gilad Shalit letter - رسالة جلعاد شاليط جديد (video)

Rajzfilmet csinált a Hamász izraeli túszáról
Animációs rövidfilmet tett közzé vasárnap az interneten a Hamász palesztin mozgalom azzal a céllal, hogy rávegye Izraelt több száz palesztin fogoly elengedésére, cserébe a közel négy éve túszként tartott Gilád Salit izraeli tizedes szabadságáért.


A háromperces rajzfilmen Salit apja látható, amint egy álomszerű város néptelen utcáin bolyong, ahol óriásplakátokon az izraeli vezetők ígéretei olvashatók arról, hogy kiszabadítják a fiát a Hamász fogságából. A filmben a férfi végül egy izraeli zászlóval letakart koporsóban kapja vissza a fiát. A klip egy héber nyelvű felirattal zárul: Még van remény.

A rajzfilm fordulatot jelent a Hamász korábbi módszeréhez képest, amellyel rendre ádáz szavakkal ostorozta a zsidó államot. A radikális palesztin szervezet értésre adta: a széles izraeli közvéleményhez fordul, hogy véget vessen a fogolycserét célzó - német és egyiptomi közvetítéssel folyó - tárgyalásokon kialakult patthelyzetnek.

A film először a Hamász fegyveres szárnyának honlapján jelent meg, és később az izraeli tv-állomások és honlapok is átvették. A Gázai övezetet uraló palesztin mozgalom a rajzfilmmel "a széles izraeli közönséghez" akart szólni annak érdekében, hogy elmozdíthassák a holtpontról a fogolycseréről szóló tárgyalásokat.
HIRDETÉS

- Az üzenetünk egyértelmű: Salit ügyét csak a börtönben tartott palesztinok szabadon bocsátásával lehet rendezni. Máskülönben ő is úgy járhat, mint az eltűnt Ron Arad - közölte egy Hamász-forrás, arra a Libanon felett 1986-ban lelőtt izraeli pilótára utalva, aki feltehetően egy síita milícia fogságában halt meg.

A 2006 óta túszként fogva tartott Gilád Salit rokonai és támogatói maguk is igyekeznek nyomást gyakorolni az izraeli kormányra a katona kiszabadítása érdekében. Ők is próbálkoztak már egy televízióban bemutatott rövidfilmmel, amelynek képsorain Salit arca fokozatosan Ron Arad arcává alakul át.
Népszabadság Online

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések