Rav Getz zsinagóga (Warren's Gate)

Warrens Kapu az ősi templom maradványaihoz tartozik méghozzá a Második Templom időszakából, a nyugati falnál (siratófalnál) helyezkedik el. A Második templom idejében a Warrens kaputól alagút vezetett a templomhegyig. Az alagút területe 18 láb boltíves alagút rendszer. Rashidun kalifástól engedélyt kaptak a zsidók, hogy egy kisebb zsinagógát alakítsanak ki benne, hogy ott imádkozhassanak. 1099 – ben az első keresztes hadjáratban Jeruzsálem ostromakor a zsinagóga elpusztult.
1981 – ben Rabbi Yehuda Getz hivatalos rabbija a nyugati falnak, úgy vélte, hogy ez szent hely és itt létrehoztak egy új zsinagógát.
Az alagút feltárása közben heves összecsapás alakult a zsidók és a muszlimok között, mert az alagútban a zsidók eljutathattak a nyugati faltól Templomhegy belsejébe az Al – Aksza mecset alá, amely tulajdonképpen muszlim területnek számít. A templomhegyi zavargások a nemzetközi figyelem epicentruma volt.
Yosef Burg rendőrségi miniszter, és Shlomo Ivstan rendőrségi tanácsos elrendelte hogy az alagút keleti részét zárják le. Ez a mai napig zárva van.

Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések