Tiferet Izrael Zsinagóga

A Tiferet Izrael Zsinagóga, Jeruzsálem egyik legkiválóbb zsinagógája, melyet a 1848-as arab – izraeli háborúban a Jordánok leromboltak.
Bár Jeruzsálembe 1747-ben már érkeztek haszidok, csak 1839-ben Rabbi Nissan Beck kezdett terveket készíteni egy zsinagóga építésére. Addig kis privát helyeken imádkoztak, mint Izrael Beck háza.
Az 1830-as években ért el a hír Rabbi Izrael Friedmanhoz, hogy Nyikolaj Cár építtetni akar egy templomot a zsidó negyedben a régi Jeruzsálemben. Friedmann rabbi és Nissan Beck rabbi feladata volt, hogy mindent megtegyenek, hogy a terv ne valósulhasson meg, amely 1843-ban sikerült is nagy erőfeszítések árán. Ennek eredményeként a Cár kénytelen volt egy másik telket vásárolni, de ennek következménye lett, hogy Friedmann rabbit kiutasították az országból. 1851-ben, amikor Friedmann rabbi meghalt, fia Ábrahám Jakab Friedmann rabbi feladata lett a projekt létrehozatala és az ehhez szükséges források megkeresése.
Az építkezés 1857-ben kezdődött meg. Kezdetben a muzulmán hatóságok elutasították az engedély megadását az alapok lerakásához. Végül sikerült megszerezni az engedélyeket, de ekkor muzulmán sírokat találtak a helyszínen, ami újabb problémákat okozott. Miután az alapokat végre kiásták, ismét visszaesés következett. Nyilvánvalóvá vált, hogy Törökországban a tisztviselők építési engedélyére is szükség van, akik nem szívesen adtak hely t a kérelemnek. Beck rabbi, aki osztrák állampolgárságú, meggyőződése volt, hogy I. Ferenc József osztrák uralkodó közbeavatkozik. Az építkezés nagyon lassan haladt, az épület formája lassan alakult ki. Hivatalos pecsét igazolja, hogy 1872-ben a munka befejeződött.
1869-ben I. Ferenc József a Szuezi- csatorna átadásával egy időben tett látogatást Jeruzsálembe is. Ferenc József útvonalán szerepelt a város zsidó intézményeinek megtekintése. Az uralkodó érintett volt a Szentföldön élő alattvalóinak jogi védelmében. Mikor Ferenc József megjelent a helyszínen Beck rabbi elmondta mennyi nehézséggel álltak szemben és a félkész épület miért áll kupola nélkül. Kifejezte, milyen megtiszteltetés a császár látogatása, és megjegyezte bízik benne, hogy a zsinagóga építése hamarosan befejeződik. A császár levette a kalapját a zsinagógában ezzel is megtisztelve a zsidó népet, végül 1000 frankot adományozott a kupola építésére.
A háromszintes zsinagóga építése 1871-ben befejeződött, és 1872 augusztus 19-én ünnepélyesen felavatták – 29 évvel a föld megvásárlása után.
A következő 75 évben a Tiferes Izrael zsinagóga szolgálja Jeruzsálemben a hászid közösséget.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések