Sabih pitában -סביח

סביח Sabih pitában Összetétel: hummusz, fejes saláta, káposzta saláta, hagyma,sült burgonya, csípős szósz, friss petrezselyem, hagyma, sült padlizsán, főtt tojás, thina Elkészítés: A pitát késsel ketté nyitjuk és a felsoroltak alapján megkenjük a pita belsejét humusszal, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott fejes salátát, a káposzta salátát hagymát, csípős szószt, sült burgonyát a szeletekre vágott tojásokat, karikára vágott sült padlizsánt és a tölteléket leöntjük thinaval. Jó étvágyat :-) סביח הוא מאכל עממי ממוצא עיראקי שקנה אחיזה רחבה בישראל. באופן מסורתי מקובל לאוכלו בבוקר שבת ובערב שבת; מקור שמו, על פי אחת הגרסאות, הוא מהמילה "בוקר" – בערבית "צבאח". (לפי גרסה אחרת, מקור השם בשמו של הראשון שמכרו בארץ; ראו להלן.) כיום נפוצות ברחבי הארץ "סביחיות" - דוכני אוכל המתמחים במכירת סביח. פיתה (או חלה) ובתוכה: חציל מטוגן. ביצה קשה (לרוב חומה). חומוס. טחינה. סלט ירקות. עמבה. סחוג. מלפפון חמוץ. תפוח אדמה מבושל (בחלק מהגרסאות).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések