Receptek Rosh ha Shanára




Tyúkhúsleves


Hozzávalók: 
l tyúk, 4 l víz, 1 hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 csomó petrezselyem, kis darab gyömbér, szemes bors.
Elkészítés:
A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.
Hozzávalók: 
3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír, kb. 9 evőkanál maceszdara, só, bors, őrölt gyömbér.
Elkészítés:
A tojásokat jól összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük.


Csukapörkölt


Hozzávalók:
1,2kg konyhakész csuka, só, 2 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 6-7 evőkanál olaj, 1 kiskanál pirospaprika, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 kisebb paradicsom, 1-1 mokkáskanál ételízesítő por, cseresznyepaprika krém, őrölt köménymag.
  Elkészítés:
A megtisztított csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban, az olajon megfonnyasztjuk. A pirospaprikával megszórjuk, 2-2,5 dl. vízzel fölöntjük. Amint fölforrt, a haldarabokat belerakjuk. A babérlevelet meg a zúzott fokhagymát
beleszórjuk, megborsozzuk. A fölaprított paradicsom, ételízesítő por, cseresznyepaprika meg köménymag is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Kislángon, lefödve, többször megkeverve kb. 30 perc alatt megpároljuk. Főtt petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

Almás Palacsinta


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl szódavíz, 6 közepes alma, só, 1 ek cukor, fahéj, olaj
Elkészítés:
A lisztből, a szódavízből és a tojásból a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk.
Sózzuk, és 1 evőkanál cukrot is teszünk hozzá.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és a palacsintatésztába keverjük.
Öntünk hozzá egy kis olajat, így ha teflonban sütjük, közben nem kell olajozni.
Megsütjük mindkét oldalát, egy tálra tesszük, és minden palacsintát megszórunk cukorral, fahéjjal, és mézzel. Tálaláskor úgy szeleteljük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések